Zaterdag 20 april 1e tuinbeurt van 2024
Tussen de buien door was het prachtig weer en er werd ook volop geklust, opgeruimd en geschoffeld op de Noorderhoek en in De Domp. Na afloop waren er heerlijke soep en broodjes voor de 40 licht verregende tuinders!

Bekijk alle foto's >

Frysk Libben Erfgoed in Tresoar Leeuwarden

Frysk Libben Erfgoed in Tresoar Leeuwarden

30-08-2020

Friese landbouwgewassen, fruitsoorten en dieren staan centraal in de nieuwe tentoonstelling ‘Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun’. Vanaf 14 augustus t/m 18 oktober 2020 gratis te zien in Obe. Juist in deze tijd waarin steeds meer aandacht is voor lokaal verbouwd en geproduceerd eten, past de tentoonstelling goed. Het is nog nooit zo druk geweest op de volkstuin, het wildplukken is in opkomst. De belangstelling voor waar ons eten vandaan komt wordt steeds groter. In deze beeldende tentoonstelling wordt het verhaal van Fries levend erfgoed op creatieve, levendige en inspirerende wijze verteld.
 
Een wereld gaat voor je open: van appels tot peren, van rabarber tot pruimen, van bonen tot erwten en wat te denken van allerlei soorten aardappelen, naast Bintsje ook Burmania, Carina en Kike. En dan nog alles wat op de velden groeit en bloeit zoals koolzaad, hop, hennep, vlas, tarwe, haver en rogge. Deze rijkdom en meer is te zien in de tentoonstelling. Vele soorten zijn min of meer wat in de vergetelheid geraakt, maar uitgespeeld zijn ze niet. Het  onderwerp is actueel en populairder dan ooit door de komst van gemeenschappelijke buurt- en dorpstuinen, biologische groentetassen op bestelling, ruihandel en les in biologisch koken. 
In de tentoonstelling ‘Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun’ loop je rond in een oase van Friese fruitbomen en vazen met zaadjes en foto’s van allerlei soorten gewassen. Enkel de namen van de soorten zijn al poëtisch en zeggen vaak wat over de komaf of kleur. Zo is er een Berltsumer gieltsje en een Menamer rûne wite readkop. Literaire citaten, spreekwoorden, gedichten, een filmdocumentaire en schilderijen van dierenrassen zoals de Wetterhoun en de Friese Stabij spreken tot je verbeelding en laten je op een andere manier kennismaken met zeldzaam Fries levend erfgoed. En voor wie zelf aan de slag wil gaan met Friese gewassen zijn er zaden te koop of te ruilen in de zadenbibliotheek. 
 
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen tijdens de openingstijden van Obe, het podium voor literatuur, kunst en taal op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Reserveren is niet nodig. 
 
‘Fries levend erfgoed, fan Wâldbean oant Wetterhoun’ is een initiatief van Platform Friese rassen en gewassen en in samenwerking met Tresoar. Het ontwerp van de tentoonstelling is in handen van tuinarchitect Nico Kloppenborg en ontwerpbureau BWH.